om P O Enqvist

PÅ DJUPET

I lördags, 2012-03-10, lyssnade jag under 1,5 tim tillsammans med ca 400 andra personer på Expressens kulturchef Karin Olsson och P O Enqvist under rubriken "På djupet" som avhölls på Kulturhuset, Stockholm.

Min fundering är tolkningen av P O Enqvists verk och aktuella frågor om man fokuserade på rätt uppväxtmiljö. Inte frireligiöst men väl lågkyrkligt. Hans mor, liksom August Strindbergs mor, hade sitt andliga hem inom EFS (Evangeliska Fosterlandsstiftelsen) som är en lekmannarörelse inom Svenska kyrkan.

Efter samtalet signerade PO böcker och jag frågade då, varför ifrågasatte du inte den felaktiga tolkningen av din uppväxtmiljö? Svar – "jag ville inte bråka".

Hur mycket känner Karin Olsson till skillnaden mellan frireligiös och lågkyrklig?

Var finns den litteraturkritiker som är villig analysera P O Enqvists författarskap utifrån rätt uppväxtmiljö till vilket Karin Olsson återkom flera gånger?

Martha Hellgren

Fil.lic.

Skellefteå

Kommentera gärna inlägget: